XXII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és túrófesztivál 2021. Szeptember 16-19.

Tisztelt Sajtkészítők!

Határon innen és túl számos gazda, sajtmester, családi gazdaság számára kínál ez a jeles esemény lehetőséget az ízletes remekművek bemutatására, értékesítésére, mindezek mellett pedig sajtversenyen is megmérettethetik a munkájuk gyümölcsét.

Gyomaendrőd életében több mint két évtizede vetette meg lábát egy olyan rendezvény, amelyet mindig nagy kíváncsisággal várnak az érdeklődők. Sajnos a fesztivál történetében a 2020-as évben először nem sikerült megrendezni, így a 2021-es évre különösen készülnek a szervezők. Két év semmiképpen nem telhet el a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt-és Túrófesztivál nélkül, amely így már a 22. alkalommal várja a kiállítókat és a látogatókat.

A fesztivál 2021. szeptember 16- án pénteken nyitja meg kapuit és 2021. szeptember 19- én estig várja változatos programokkal, gyermekműsorokkal, koncertekkel, szakmai programokkal az ide látogatókat.

Azok számára, akik még nem jártak a rendezvényen, azonban megmozdította fantáziájukat a gondolat, íme, egy kis rövid leírás, továbbá némi információ az idei rendezvénnyel kapcsolatosan:

A rendezvény neve: XXII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

A rendezvény időpontja: 2021. szeptember 16. – szeptember 19.

A rendezvény helyszíne: 5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér

A rendezvény jellege: Nyilvános, szabadtéri rendezvény, a látogatók számára a belépés díjtalan

Szervező: Kállai Ferenc Kulturális Központ

A három napos rendezvényen való részvétel a sajtkészítő kiállítók számára 25.000 Ft/ 3 nap. Az összeg tartalmazza a 3m hosszú kiállítói területet, az áramellátást, vízvételi lehetőséget, mosdó használatot 1 db sörpad garnitúrát, 1 db faházat (3 oldalú – nem zárható).

A rendezvény teljes ideje alatt a szervező gondoskodik a változatos programokról, a rendezvényt megelőzően pedig számos média felületen történik a fesztivál reklámozása.

Nevezési díj ellenében, előzetesen lehetőség van jelentkezni a hagyományos Gyomaendrődi sajtversenyre is. A sajtok bírálása, majd az eredmények kihirdetése a fesztivál keretein belül történik.

A Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál szervezői 2021-ben a szakmai színvonal emelése érdekében a fesztivál keretein belül rendezik meg a nagy sikerű Sajtakadémia második szakmai konferenciáját.  Az idei rendezvény alkalmával a hazai sajtos társadalom újra össze tud ülni, hogy a sajtkészítés akadémiai, aktuális és jövőbeli kérdéseit megvitassa.  

A fesztivál hangulat mellett elengedhetetlen a szakmaiság jelenléte, a mesterség bemutatása és annak tovább öregbítése. Célunk, hogy elsősorban a sajtokról, tejtermékekről szóljon ez a három nap. Legyen egy hely, ahol találkozhat a sajtkészítő közösség és jó hangulatban tölthet el egy hosszú hétvégét. Ennek érdekében a konferencia és a sajtverseny mellett egyéb szakmai programok, folyamatos vásári jelenlét is biztosított.

A fesztivál már nagy népszerűségre tett szert, ahová szívesen érkeznek az árusítók és látogatók egyaránt, így igazi fesztivál hangulat tölti meg a várost. A már rutinos visszatérők tudják, hogy a rendezvény részét képezi az elmaradhatatlan fáklyás felvonulás, a népszerű nagyzenekarok esti koncertjei és a kulturális mélységet biztosító néptáncosok, zenészek, fellépők sora.

A helyszín kifejezetten családbarát, hiszen árnyékos zöldövezet veszi körül, továbbá az Erzsébet liget is a közvetlen közelben található, ahol a Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping, továbbá az Erzsébet ligeti Kilátó és Lombkoronasétány is kiváló szabadidős programként szolgál a városunkba látogatóknak.

A Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál egy olyan rendezvény, ahol helyet kap a hagyomány, a gasztronómia, a folklór és színes programok minden korosztály számára.

Reméljük elnyerte tetszését és szívesen töltene el Gyomaendrődön 3 napot egy hangulatos fesztiválon a holtágak hazájában.

Amennyiben igen, kérjük, küldje vissza számunkra a jelentkezési lapot, a rajta feltüntetett feltételekkel, a megjelölt időpontig. A sajtkészítők és sajtmesterek faházainak megállapítása a hiánytalanul beérkezett jelentkezések sorrendjének megfelelően kerül kiosztásra.

Bízva együttműködésükben!

Tisztelettel: A KFMK csapata

Gyomaendrőd, 2021. április 13.

Kedves Sajtkészítők, Sajtbarátok!

Remélhetőleg hamarosan fellélegezhetünk a 2020-as kényszerszünet után, és folytathatjuk a szakmai munkát teljes gőzzel. A személyes találkozások hiányát kitöltendő, a 2020-as év a kis létszámú szakmai továbbképzések, a személyes fejlődés, a kifinomultabb marketing, az online világ megismerése jegyében telt.

Az új élethelyzet új gyakorlatokat szült, az új gyakorlatok bemutatása, ismertetése pedig új lehetőség a sajtos társadalom számára a további fejlődés, az újratervezés porondján.

A 2021-ben megrendezésre kerülő XXII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál remek hátteret nyújthat mindezeknek, hiszen a sajtok értékesítése és bemutatása mellett lehetőség nyílik azok megmérettetésére és a sajtkészítéssel kapcsolatos tudományos ismeretek bővítésére is.

2. Sajtakadémia konferencia

Az első, nagy sikerű Sajtakadémia 2017 augusztusában nyitotta meg kapuit Gyöngyösön. A közel 200 résztvevő színvonalas előadásokat hallhatott a szakma múltjáról, a jogszabályi háttérről, megismerhetett jó gyakorlatokat az értékesítés vagy a marketing területéről, de képviseltette magát a tudományos világ is, így a mikrobiológiai-technológiai kérdések sem maradtak megválaszolatlanul. Az egész napos rendezvényt egy sajtgasztronómiai bemutató zárta, így nem véletlen, hogy a sajtos társadalom egyik leginkább emlegetett eseményévé vált a Sajtakadémia.

2021-re elérkezett az idő a folytatáshoz. Hasonlóan széles körű előadásokkal tervezzük a visszatérést, a hazai sajttal kapcsolatos kutatások mellett ugyanúgy bemutatásra kerülnek a jó gyakorlatok, a 2020-as év kihívásaira adott válaszok, a sajtbírálat, a gasztroturizmus és még számos terület.

Amennyiben úgy érzi, hogy az Ön vállalkozása, terméke, innovációja vagy egyéb ötlete a sajtos nagyközönség számára is tanulsággal szolgálhatna és szívesen kiáll eléjük előadást tartani, nagy szeretettel nyitunk lehetőséget rá. Ebben az esetben, kérem vegye fel a kapcsolatot a Sajtakadémia főszervezőjével!

A 2. Sajtakadémia lebonyolításának támogatásához kérnénk Önt is, hogy a csatolt google kérdőívet töltse ki, hiszen így fogjuk tudni a legbiztosabban az érdeklődők kedvére formálni az eseményt.

Gyomaendrődi sajtverseny

A Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál keretében lebonyolított sajtversenyeknek a sikere és hosszú sora bizonyítja, hogy fontos és rangos eleme a fesztiválnak és komoly mércéje a sajtoknak. A 2021-es év a vírust követő fellélegzés jegyében telik, így a sajtversenyt is igazán színessé, különlegessé, egy igazi ízkavalkáddá kívánjuk tenni. A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a friss és érlelt sajtokat, tejtermékeket, melyeket az eddig bevált gyakorlat alapján egy szakmai zsűri fogja értékelni, pontozni. Az anonimitásról a szervezők gondoskodnak.

2021-ben nagy hangsúlyt fektetünk a különlegességekre! Ha olyan töltött sajttekercse van, ami messze földön híres a vásárlók körében, de eddig nem tudta nevezni, ha kipróbált egy új fűszert, amit Ön szenzációs újításként él meg és megmutatná, ha van olyan sajt- vagy túró alapú terméke, amit megmérettetne, vagy csak különlegesen finomra sikerült az eperlekvár, amivel a joghurtot ízesíti, akkor idén szeretettel várjuk a Gyomaendrődi sajtversenyen!

Nemzetközi színtéren már nem újdonság, hazánkban azonban még csak éledezik az un. Nyerstejes sajtok kultúrája. Az idei Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál keretében lehetőség nyílik nyerstejes termékekkel is nevezni, amiket külön kategóriában, a képviselt terület kiemelkedő szakemberei fognak elbírálni.

Egy termelő, üzem, sajtkészítő nevezési díja 5.000 Ft, sajtonként +2.000 Ft (ha egy sajtot nevez, akkor 7.000 Ft, ha kettőt, akkor 9.000 Ft, stb.) Egy termelő maximum 5 termékkel nevezhet, akár azonos, akár különböző kategóriában (lehet mind az 5 ízesített joghurt, de lehet 1 parenyica, 1 édes desszert és 3 érlelt kemény sajt).

Amennyiben sajtkészítőként valamilyen szakmai bemutatót (látványsajtkészítés, parenyica-nyújtás, stb.) kíván tartani a vásár területén, arra is lehetőséget nyújtunk (nagyobb sátor biztosítása, marketingfelület). Egyedi ötleteket is szívesen fogadunk, mindent, ami öregbíti a magyar sajtkultúrát, ami hozzájárul a hazai sajtok népszerűsítéséhez.

Letölthető Dokumentumok