A KKASE Sajtkészítők Egyesülete és az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa sok szeretettel meghívja Önt az
I. SAJTAKADÉMIA
2017. Augusztus 23. – Gyöngyös
„Kézműves sajt – Tudomány – Turizmus”
konferenciára, amely 2017. augusztus 23.-án, szerdán kerül megrendezésre Gyöngyösön.
A borforradalom és a pálinkaforradalom után elérte hazánkat is a sajtforradalom. Gombamód szaporodnak a Kárpát-medencében a kézműves sajtkészítők és a hobbisajtosok; divat lett a jó borok (és sörök!) mellé finom, különleges vagy tradicionális, régiós sajtokat falatozni! Mára nincsen fesztivál sajtsátor nélkül, nincsen gasztronómiai rendezvény hagyományos tejtermékek nélkül, sőt, nincsen fesztiválnaptár sajtfesztivál, sajtverseny vagy sajtmustra nélkül!!!
A kézműves sajtkészítők azonban nem csak finom termékeket készítenek, hanem megjelentek a hazai turisztikai kínálati elemek sorában is. A fesztiválokon, boros eseményeken jelenlétük nélkülözhetetlen, de egyre nagyobb az érdeklődés a műhelytitkok iránt is. A sajtkészítők mind nagyobb számban nyitják meg kapuikat a látogatók, érdeklődők, ínyencek és gasztroturisták előtt, hogy vendégeik végigkövethessék a sajtkészítés lépéseit, apró titkait és átélhessék a sajtok megszületésének perceit.
http://m.hatvanonline.hu/hir/Elso_sajtakademia_a_Gyongyosi_Campuson/0/7/12009
https://www.youtube.com/watch?v=squWvp2adyM
https://www.youtube.com/watch?v=Kg5ncemXvbE&list=PLhdXzQpyg8R7vMyMOv4m0XgnZT5gC_1Ok&index=5
ELŐADÁSOK
- 8.00-9.00 Regisztráció (és folyamatosan egész nap)
- 9.00-9.15 Megnyitó, a KKASE- Sajtkészítők Egyesületének bemutatkozása
- 9.15-9.30 Gál Péter (Földművelésügyi Minisztérium): Földrajzi árujelzők a magyar tejszektorban és az FM Eredetvédelmi Programja
GP ea sajt
- 9.30-9.45 Gyuricza Csaba (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ): NAIK kutatási innovációs programok a tejágazatban
előadás - 9.45-10.00 Csapó János (Debreceni Egyetem): A tej és tejtermékekről, sajtokról, mint funkcionális élelmiszerekről
előadás - 10.00-10.15 Somogyi Imre (Csermajor): Kézműves tejtermékek fogalma. A megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott kézműves sajtok különbségei a tejiparban készített sajtokkal összehasonlítva
előadás - 10.15-10.30 Vásárhelyi István (Beer Gastronomy): Sör, sajt, gasztronómia
előadás - 10.30-11.00 kávé
- 11.00-11.15 Szlanyinka Edina (Miniszterelnökség, Emva Stratégiai Főosztály): Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása a Vidékfejlesztési Programból.
- 11.15-11.30 Herczeg Béla-Herédi Éva (Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyösi Károly Róbert Campus): A tejelő állattartás technológiája és hatása a termelői tej minőségére
- 11.30-11.45 Pajor Ferenc-Póti Péter (Szent István Egyetem, Gödöllő): Különböző tejtermelő állatok tejének értékelése táplálkozásbiológiai szempontból
előadás - 11.45-12.00 Daróczi Lajos – Kukovics Ferenc – Kukovics Sándor (Magyar Juh és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület): A sajt kihozatalt befolyásoló legfontosabb tényezők
- 12.00-12.15 Varga László (Nemzeti Agrárkamara): A NAK a tejtermékgyártók részére szervezett „Tanuljunk együtt” ismeret terjesztő programjai
előadás - 12.15-12.30 Dudás János (Agro-Legato): Alapanyag és késztermék minőségvizsgálata korszerű módszerekkel
- 12.30-13.30 ebéd
- 13.30-13.40 Miklós Ilona (Corvinus Egyetem): Értékteremtési stratégiák a földrajzi árujelzővel ellátott termékek körében
- előadás
- 13.40-13.50 Koncz Kálmánné (Szent István Egyetem, ÉTK): Sajtok érzékszervi bírálata
- 13.50-14.00 Kókai Zoltán – Sipos László – Gere Attila (Szent István Egyetem, ÉTK): Versenyeken alkalmazott érzékszervi vizsgálatok fejlesztési lehetőségei
előadás - 14.00-14.10 Sipos László- Kókai Zoltán – Gere Attila (Szent István Egyetem, ÉTK): Érzékszervi bírálók kiválasztásának, képzésének és monitorozásának nemzetközi módszerei
előadás - 14.10-14.20 Bognár Gábor – Magyaralmási Agrár Zrt.: A Pater sajt – Magyarország egyik új sajtja
- 14.20-14.35 Forró Tibor (Brevico): Pálpusztai sajt múltja-jelene-jövője
- 14.35-14.45 Süle Judit – Varga László (MTKI-Széchenyi István Egyetem):Tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok élősejt-számának szelektív meghatározására szolgáló módszerek összehasonlító értékelése és alkalmazása savanyú tejtermékek mikrobiológiai minőségének ellenőrzésére
előadás - 14.45-15.00 Bene Zsuzsa – Papp Adrienn (Miskolci Egyetem): A tokaji borokhoz párosítható sajtok.
- 15.00-15.30 kávé
- 15.30-15.40 Andrássyné Baka Gabriella – Szabó Viola – Bázár György, (Kaposvári Egyetem): A tárolás hatása házi technológiával készült friss sajt érzékszervi minőségére
előadás - 15.40-15.50 Borka György – Lehel László – Hajda Zoltán – Vojtela Tibor (NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet): A tejelő ágazat üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását befolyásoló tényezők
- 15.50-16.00 Füredi Eszter: Boci, boci tarka…-avagy a tudatos vásárlás és tejtermék fogyasztás gyermekkorban kezdődik
- 16.00-16.10 Szerdahelyi Emőke – Jánosi Anna (NAIK- Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet): Fehérje- és DNS-alapú vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei fajspecifikus eredet-meghatározásra tejtermékek esetén
előadás - 16.10-16.20 Gera Krisztián: A Gyomaendrődi Sajt és Túrófesztivál
- 16.20-16.30 Dunai György Sándorné: Mátrai borok és sajtok
- 16.30-17.00 Sándor Tamás (Bükki Sajt): Sajtfogyasztás kultúrája Magyarországon és külföldön sajtgasztronómiai bemutató, kóstolóval kerekasztal beszélgetéssel
poszterek:
8.30-8.35 poszter Elek Szabolcs (tELEKy sajtok): A nyerstejben megtalálható mikrobák munkája és érési folyamatok
8.35-8.40 poszter Jákob Éva (Huissen, Hollandia): A2-es tej, leleményes marketing vagy egészséges alternatíva
8.40-8.45 poszter Márki Judit – Csanády József – Deim Zoltán – Koller Attila – Szűts Rita – -Szegletes Zsolt, Véha Antal – Szűts Viktória (Szegedi Tudományegyetem): A szarvasmarhatartás a tejtermékek minőségi meghatározója
8.45-8.50 poszter Tóth Réka – Csapó János (Debreceni Egyetem): Szelénnel dúsított sajtok előállítása
8.50-8.55 poszter Kiss Noémi – Kocsubé Sándor – Vágvölgyi Csaba (Szegedi Tudományegyetem): Piros pöttyök a sajton: Veszélyes-e a Sporendonema case
A konferencia létjogosultsága: A borforradalom és a pálinkaforradalom után elérte hazánkat is a sajtforradalom. Gombamód szaporodnak a Kárpát-medencében a kézműves sajtkészítők és a hobbisajtosok; divat lett a jó borok (és sörök!) mellé finom, különleges vagy tradicionális, régiós sajtokat falatozni! Mára nincsen fesztivál sajtsátor nélkül, nincsen gasztronómiai rendezvény hagyományos tejtermékek nélkül, sőt, nincsen fesztiválnaptár sajtfesztivál, sajtverseny vagy sajtmustra nélkül!!!
A konferencia célkitűzése: fórumot teremteni a Kárpát-medence sajtkészítőinek, a tejtermékekkel, kereskedelemmel és turizmussal foglalkozó kutatóinak és a sajtkészítéshez vagy sajtturizmushoz kapcsolódó szolgáltatóknak a találkozásra, az eszmecserére és eredményeik, tapasztalataik megosztására.
A konferencia résztvevői: a rendezvényre szeretettel várjuk a kézműves sajtkészítőket, a sajttal- és tejtermékekkel foglalkozó kutatókat, oktatókat, szakmai szervezeteket és kereskedőket. Várjuk továbbá azokat a turisztikai szolgáltatókat, akik nyitottak a magyar sajtok integrálására a turizmus területén, azokat a turizmuskutatókat, akik a sajtokkal kapcsolatos kutatásokat végeznek vagy fantáziát látnak benne.
A rendezvény programja: 9:00-től 10:00-ig a regisztráción kívül lehetőség nyílik egy kávé elfogyasztása mellett a résztvevők bemutatkozására, a kiállítók és a tudományos poszterek megtekintésére. 10:00-től 12:00-ig, valamint 13:00 és 17:00 között – egy kávészünettel – az előadásokra, e-poszterek megtekintésére és a hallottak során felmerült kérdések megválaszolására kerül sor. 12:00 és 13:00 között büféasztalos ebéd, melyre minden előadónkat és regisztrált vendégünket szeretettel látunk.
Felhívjuk kedves előadóink figyelmét arra, hogy az előadások 15 percesek, az e-poszterek bemutatására pedig 5 perc áll rendelkezésre, amelynek pontos betartására megkérjük vendégeinket! Az előadásokból és poszterekből elkészült tanulmányokat lektorálás után ISSN-számmal ellátott tudományos kötet formájában jelentetjük meg, melyhez a formai követelmények a https://sajtakademia.hu/publikacio/ oldalon találhatóak.
Támogatóink részére a konferencián egy (igény esetén több) 100×120 cm-es posztertáblát helyezünk ki a konferenciaterem bejáratához, melyen a logókat, reklámüzeneteket el tudják helyezni, így kérjük minden támogatónkat, hogy formától függően maximálisan kb. A5 méretű logójukat/reklámjukat kinyomtatva, lehetőség szerint laminálva hozzák magukkal. Fő támogatóink logói természetesen a megjelenő konferenciakötetben is szerepelni fognak.
Határidők:
- Poszter absztrakt beküldési határidő: július 30.
- Visszaigazolás az elfogadott absztraktról: augusztus 6.
- A tanulmánykötetbe szánt kézirat leadása: október 1.
A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött!!! A nagy érdeklődésre való tekintettel előadásokat már nem fogadunk, azonban új, a konferencián ugyan be nem mutatott tudományos publikációt a Sajtakadémia tanulmánykötetében lektorálás után közzéteszünk.
Részvevőként regisztrálni (a terem befogadóképességének korlátai miatt már csak limitált számban) a kerekesne.mayer.agnes@uni-eszterhazy.hu e-mail címen tud. Kérjük, hogy csatolt címként a kovacs.gyongyi@uni-eszterhazy.hu e-mail címet is illessze a jelentkezéshez. A konferencia honlapja, ahol a részletes programmal is hamarosan jelentkezik a szervezőbizottság: http://www.sajtakademia.hu/
A jelentkezések magas száma miatt az új helyszín: Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus „T” Konferenciaterme; 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. Az épület mögött tágas parkoló található, melyet a Mátrai út – József Attila utca – Martinovics Ignác utca útvonalon lehet megközelíteni.
*A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Szálláslehetőség igénylésére is van lehetőség a http://krhotel.hu/kapcsolat-elerhetosegek/ oldalon!
TALÁLKOZZUNK AZ V. MAGYAR SAJTMUSTRÁN IS
http://www.sajtmustra.hu/
[caldera_form_modal id=”CF5958f6e620a65″]REGISZTRÁCIÓ [/caldera_form_modal]
FŐ TÁMOGATÓNK
Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
TÁMOGATÓINK
Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Egyesület
Sole Mizo Zrt.
Agrometal