II. Sajtakadémia 2021

Az első, nagy sikerű Sajtakadémia 2017 augusztusában nyitotta meg kapuit Gyöngyösön. A közel 200 résztvevő színvonalas előadásokat hallhatott a szakma múltjáról, a jogszabályi háttérről, megismerhetett jó gyakorlatokat az értékesítés vagy a marketing területéről, de képviseltette magát a tudományos világ is, így a mikrobiológiai-technológiai kérdések sem maradtak megválaszolatlanul. Az egész napos rendezvényt egy sajtgasztronómiai bemutató zárta, így nem véletlen, hogy a sajtos társadalom egyik leginkább emlegetett eseményévé vált a Sajtakadémia.

2021-re elérkezett az idő a folytatáshoz. Hasonlóan széles körű előadásokkal tervezzük a visszatérést, a hazai sajttal kapcsolatos kutatások mellett ugyanúgy bemutatásra kerülnek a jó gyakorlatok, a 2020-as év kihívásaira adott válaszok, a sajtbírálat, a gasztroturizmus és még számos terület.

Előadások

13:30 – 13:45: Dr. Juhász Katalin ((MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet – “…tejet, vajat, túrót, sajtot tegyetek kosárba!” A sajt a magyar néphagyományban)

Előadás

13:45 – 14:00: Dr. Kókai Zoltán (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet – Sajtok érzékszervi vizsgálata)

Elóadás

14:00 – 14:15: Dr. Véha Antal – Dr. Csanádi József (Szegedi Tudományegyetem, Élelmiszermérnöki Intézet – A sajtfogyasztás táplálkozástani hatásai)

Előadás

14:15 – 14:30: Dr. Kukovics Sándor (Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület és Juh Terméktanács – Sajt termelési és fogyasztási trendek és a fenntarthatóság kapcsolata)

Előadás

14:45 – 15:00: Dr. Szakály Zoltán (Debreceni Egyetem, Marketing és Kereskedelem Intézet – Fogyasztói szokások és innováció a sajtok piacán)

Előadás

16:15 – 16:30: Márkus Gyuláné (Mester szakoktató – Az első sajtmester vizsga tapasztalatai)

Előadás

16:45 – 17:00: Elek Szabolcs (Affineur, sajtkészítő, szaktanácsadó – Sajtkészítés Ausztriában)

Előadás

17:15 – 17:30: Davidovics László (Bethlen Gábor Szakképző Iskola és Kollégium – Generáció váltás az agráriumban. Az a Erasmus programok szerepe a képzett munkaerő oktatásában)

Előadás

17:30 – 17:45: Dr. Kovács Gyöngyi – Kerekesné Dr. Mayer Ágnes (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – A 2021-es sajtverseny tapasztalatai, a bírálattal kapcsolatos kérdések, irányok)

Előadás

Programtervezet

Letölthető dokumentumok